Najlepsza czekolada na świecie? Największy wybór w internecie

Czekolada to ulubiony słodycz Polaków. I to nie jest wyłącznie nasza subiektywna opinia – jako „czekoladoholicy” możemy być ciut nieobiektywni. Jednak tak wynika ze statystyk. W 2016 roku instytut ARC Rynek i Opinia przeprowadziło badania dotyczące ulubionych słodkości Polaków. Okazało się, że niemal połowa badanych – a dokładnie 46% respondentów – wskazała czekoladę jako słodycz, po który najchętniej sięga. To dużo więcej niż ciastka, batoniki czy nawet wafelki.

Według źródeł w 2016 roku przeciętna osoba zjadła ponad 6 kg czekolady. Z kolei Główny Urząd Statystyczny podaje, że w dużych przedsiębiorstwach wyprodukowano jej w 2017 roku niemal 250 ton. To naprawdę imponujące liczby!

I choć popularność czekolady raczej nikogo nie dziwi (sądząc po uginających się sklepowych półkach pod jej ciężarem), to jednak w parze z pytaniem o ilość, powinno pojawić się drugie pytanie – o jej jakość.

Jaka jest najlepsza czekolada na świecie?

Mówiąc najkrócej i z lekkim przymrużeniem oka – ta, która jest aktualnie w naszej kuchni. Jednak żarty na bok! Czy można jednoznacznie stwierdzić, która jest najlepszą czekoladą na świecie?

Wiele osób uważa, że najlepsze czekolady robią Belgowie. I nie zawsze jest to wynik ich osobistych ocen, ale ogólnie panującej opinii. To właśnie praliny przypominające małe, cukiernicze dzieła sztuki są wizytówką tego kraju – podobnie zresztą jak i większe czy mniejsze tabliczki kakaowej przyjemności.

I choć oczywiście belgijskie słodkości są bardzo dobre, to jednak nie dajcie się zwieść – kraj, w którym wyprodukowano czekoladę nie jest gwarancją jej wybitnego smaku. Jak w każdym innym przypadku znajdą się tutaj lepsze i gorsze produkty. Na tamtejszym rynku znajdziemy zarówno manufaktury czekolady, które ręcznie i z wielkim sercem produkują każdą tabliczkę, jak również masowe fabryki, które zastępują tłuszcz kakaowy tłuszczem palmowym, a zapach, wygląd i smak słodkości pozostawiają wiele do życzenia.

Zatem skoro nie belgijska – to jaka? Świetne czekolady znajdziemy w wielu zakątkach Europy i świata, np. na Litwie, na Węgrzech czy we Francji. Również i Polacy nie mają w tej kwestii powodów do wstydu. I u nas powstają wysokiej jakości wyroby, którymi można i warto się zachwycić.

Jak widać, aspekt geograficzny nie daje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: jaka jest najlepsza czekolada na świecie? Może zatem przejdźmy do innego, o wiele bardziej wartościowego i różnicującego kryterium, a mianowicie – smaku.

Najlepsza czekolada: mleczna czy gorzka?

Która czekolada jest lepsza: gorzka czy mleczna? Odpowiadając na to pytanie w oparciu o stereotypy, możemy założyć, że dzieci zawsze zagłosują na mleczną, dorośli – na gorzką. Oczywiście w każdym uogólnieniu tkwi ziarno prawdy (w naszym przypadku jest to bez wątpienia ziarno kakaowca). Nawet najlepsza gorzka czekolada nie spotka się z przychylnością niektórych dzieci, które przyzwyczajone są do bardzo słodkich deserów oraz przekąsek.

Jednak nie jest to zasada bez wyjątków, bowiem smak najwyższej jakości czekolad gorzkich jest zdecydowanie inny niż czekolad popularnych marek. Może się więc okazać, że i Twojemu dziecku ona posmakuje. Warto spróbować, bo prawdziwa czekolada to nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Czekolada wspomaga pracę mózgu, pozwala się lepiej skoncentrować i działa pozytywnie na nasze samopoczucie.

Podobnie jest w drugą stronę. Nie wszyscy dorośli są miłośnikami gorzkiej czekolady i mając do wyboru najlepszą gorzką czekoladę i przeciętną mleczną, sięgną po tę drugą. Ponownie: i w tym przypadku nie warto zamykać się na nowe smakowe doznania. Warto również wspomnieć, że gorzkie czekolady zawierają często bardzo ciekawe nuty smakowe, takie jak owoce cytrusowe, kawa, herbata, a nawet… tytoń.

Na eksperymentowanie nigdy nie jest za późno – również z czekoladą. Gdzie znajdziesz tak nietypowe i bogate w smaku produkty? Oczywiście na www.domczekolady.pl. Natasza Kotarska, która założyła sklep, osobiście testuje i wybiera najlepsze, nieoczywiste produkty do asortymentu jej sklepu.

Czy najlepsze czekolady zawierają najwięcej kakao?

Całkiem sporo osób uważa, że im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym jest ona lepsza. Tymczasem niekoniecznie musi być to rzetelne kryterium wyboru słodkości. Czekolada o zawartości kakao na poziomie 75% wcale nie musi w niczym ustępować tej, w której składzie znajdziesz 80% kakao.

Jak w wielu przypadkach, eksponowanie zawartości kakao przez producentów, to zabieg marketingowy, który ma sprawić, że w oczach konsumenta ta z liczbą 80 czy 90 będzie postrzegana jako lepsza i właśnie ją włoży do swojego koszyka.

Tymczasem nie ma żadnego związku pomiędzy jakością czekolady a zawartością procentową kakao. Co ciekawe, czekolada o bardzo wysokiej zawartości kakao wcale nie musi być bardziej gorzka niż ta, która ma mniej „procentów” z składzie. Ten aspekt bowiem determinowany jest przez coś zupełnie innego, a mianowicie – proces prażenia ziaren.

A jak Ty uważasz – jaka jest najlepsza czekolada? Mleczna czy gorzka? Belgijska czy litewska? Bez względu na odpowiedź, zawsze szukaj tych o najwyższej jakości. Gdzie ich szukać? Oczywiście w naszym sklepie internetowym!

  • BRAK NA STANIE
  • BRAK NA STANIE