Najlepsza czekolada do picia – gdzie kupić i jaką wybrać?

Na myśl o czekoladzie nie tylko cieknie ślinka, ale również rysuje się jej konkretny obraz: brązowej tabliczki o formie prostopadłościanu podzielonego na kilkanaście identycznych kostek. Tymczasem nowoczesne manufaktury idą „pod prąd” tej wizji, tworząc tabliczki o nieregularnych, często dość fantazyjnych i artystycznych kształtach.
Co do samej tabliczki – czekolada nie zawsze występuje w takiej formie. Mamy przecież także aromatyczną i gorącą czekoladę do picia. Wydawać by się mogło, że jest to produkt co najmniej o klasę. Prawdopodobnie jest to prawda, ale w odniesieniu wielu produktów dostępnych w popularnych supermarketach i dyskontach spożywczych. Te często są przesłodzone, zbyt rzadkie, a kakao nie znajduje się wcale początku składu.
Na szczęście mamy też dobre wieści! Czekolada pitna może być równie szlachetna co jej „siostra” w tabliczce. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie jej szukać: w specjalistycznych, profesjonalnych sklepach, takich jak Dom Czekolady. W naszym sklepie internetowym posiadamy wyłącznie najlepszej jakości produkty, których smak, aromat i skład pozytywnie Cię zaskoczą.

Prawdziwa, gęsta czekolada do picia – gorsza od klasycznej czekolady?

Wbrew pozorom pitna czekolada ma dużo dłuższą historię niż ta w tabliczce. Na początku składała się ona z pasty ze sfermentowanych ziaren kakaowych, wody, mąki kukurydzianej oraz przypraw, np. papryki. Nieco później zaczęto dodawać do niej słodkie dodatki, np. migdały czy kwiat pomarańczy.
Najlepsza czekolada do picia posiada dużą zawartość kakao – 40% to minimum, ale spotkać można również produkty o wyższej zawartości, np. 70 czy 80%. Ziarna kakaowca – czy zamknięte w tabliczce, czy też proszku – to prawdziwa bomba magnezu oraz antyoksydantów.
Co oprócz kakao może znaleźć się w składzie czekolady do picia? Niewiele. Cukier, mleko w proszku, masło kakaowe, letycyna sojowa, ewentualnie dodatkowe przyprawy. Długi skład nie zwiastuje niczego dobrego.
Jak zatem widać, obie formy tego słodyczą mogą być równie wartościowe i dawać równie dużą przyjemność w czasie jej konsumowania.

Jak przygotować gorącą czekoladę do picia?

Jest wiele sposobów na przygotowanie tego pysznego napoju. Ważne jest, aby podgrzewając czekoladę nie doprowadzić do jej zagotowania. Powinna mieć ok. 60-70 stopni C. Pamiętaj też o tym, by co chwilę ją mieszać – czas i wolne tempo mieszania będą Twoimi sprzymierzeńcami.
Czekoladę pitną możesz przygotowywać na bazie mleka zwierzęcego, wody lub mleka roślinnego. W każdym przypadku uzyskasz nieco inny smak. A co z dodatkami? Tu każdy ma pewnie swój idealny zestaw do gorącej czekolady.
Jedni stawiają na podbicie jej słodyczy, dodając do niej wanilię i pianki marshmallow. Inni przełamują słodkość za pomocą szczypty chilli i soli. Bardzo ciekawą opcją jest poprószenie gorącej czekolady do picia długo dojrzewającym serem.
Najlepiej, jeśli pozwolisz sobie na serię „eksperymentów” i znajdziesz swoją ulubioną recepturę. To, czy podzielisz się nim z innymi, czy też pozostanie on Twoją – nomen omen – słodką tajemnicą, zależy już tylko od Ciebie.

Najlepsze czekolady do picia znajdziesz w Domu Czekolady – sklepie internetowym Nataszy Kotarskiej. Nie ma nic bardziej relaksującego i poprawiającego nastrój niż wypicie jej, obserwując z wygodnego fotela „taniec śniegu” w środku zimy. Koniecznie spróbuj!

  • BRAK NA STANIE