Wybrane wpisy

    Przepraszamy, brak wpisów spełniających podane kryteria.

Kategorie

Follow Me On Instagram

Meybol Cacao to czekolady z rzadkich i wyjątkowych odmian ziaren kakaowca z Peru.  To jedne z najbardziej unikalnych ziaren i czekolad na świecie. Peru to kraj o największej różnorodności ziaren kakaowych na świecie. Znajduje się tam 60% światowych odmian kakao. Ziarna kakaowe, które wykorzystuje Meybol Cacao należą do odmiany criollo. Jest to najlepsza i najstarsza odmiana kakao. Kakao criollo stanowi 10 procent światowej produkcji kakao - dlatego jest zarezerwowane dla najlepszych i najbardziej ekskluzywnych czekolad. Ziarna są oczywiście pieczołowicie selekcjonowane, co sprawia, że ​​jest to

Nasza codzienność składa się z długich list “musisz… trzeba…” To niekończący się bieg pomiędzy obowiązkami. Nieprzerwana presja zarówno wewnętrzna jak i ta która płynie z otoczenia. Tracimy kontakt z samym sobą i przestajemy pozwalać sobie na chwile przyjemności. Brakuje na to czasu. Nie pomogą tutaj wyśrubowane ćwiczenia, skomplikowane diety ani lekarstwa. Pozwól sobie na chwilę zatrzymania. Na mały powrót do dzieciństwa, kiedy ciekawość, otwartość i przyjemność były niezwykle ważne. “Mindfulness z czekoladą” to dobra dawka czasu dla siebie, z odpowiednią dozą uważności, doprawiona smakiem wyrafinowanej

Podobno zapachy mają większą moc przywoływania pamięci niż nasze inne zmysły i inspirują bardziej intensywnie. Dlatego czekoladę trzeba wąchać. To właśnie zapach najbardziej wpływa na nasze emocje, przywołuje najwięcej wspomnień. To on pozwala naszej wyobraźni działać. Jednak na nasze postrzeganie tego co jemy może mieć wpływ sam zapach potrawy, ale też zapachy które nas otaczają. Dlatego, na przykład przy profesjonalnych degustacjach nie powinno używać się tego dnia perfum. Chyba, że chodzi nam o specjalne wywołanie polisensorycznego efektu. Może zdarzyło się wam być np. w hotelu, w którego lobby pachniało