skład czekolady składniki ciemna czekolada

Skład czekolady – co to znaczy dobra czekolada?

Sklad ciemnej czekolady to po prostu kakao, masło kakaowe i cukier. Aby dana tabliczka była prawdziwą ciemną czekoladą, musi zawierać przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Na rynku znajdziesz czekolady rzemieślnicze i masowe. Do produkcji masowych wykorzystuje się najczęściej: różne rodzaje ziaren kakaowca, nie zawsze dobrej jakości dużą dawkę cukru dodatki innego tłuszczu (np. olej palmowy) jako zamiennik masła kakaowego sztuczne dodatki smakowe, jak np. wanilina Czekolada rzemieślnicza tworzona jest od ziarna do tabliczki (bean-to-bar) i z wysokiej jakości ziarna kakao. Czekoladowi rzemieślnicy najczęściej znają plantatora i wiedzą,

Czytaj więcej »
prezent na dzień matki

Czekolada na Dzień Matki. Czy to dobry prezent?

Ile razy zdarzyło się wam kupić prezent mamie, który nie był specjalnie trafiony i wzbudził lekką konsternację? Nie będę ukrywać, że nie zdarzyło mi się to 🙂 Jednak od jakiegoś czasu moje prezenty są w większości udane. Wszystko za sprawą czekolady. Czekolada to dobry i uniwersalny pomysł na prezent, szczególnie dla mamy, który sprawdza się od lat. Nie bez powodu czekoladowy potentat Cadbury już 1861 roku wymyślił pudełko na czekoladki w kształcie serca – już wtedy czekoladki były popularne jako prezent, który mówił kocham

Czytaj więcej »

4 powody, dlaczego lubimy czekoladę

Dlaczego tak bardzo lubimy czekoladę? Zazwyczaj nie zastanawiamy się dwa razy. Po prostu są chwile, gdy ​​pragniemy czekolady bardziej niż jakiegokolwiek innego jedzenia. Sięgamy po kawałek i budzimy się dopiero wtedy, gdy trzymamy ostatnią kostkę w dłoni. Myślenie krytyczne często nie pojawia się na czas. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się dzieje? Rzeczywiście istnieją obiektywne czynniki, wyjaśniające dlaczego tak bardzo kochamy czekoladę. Cukier i tłuszcz Jeśli spojrzymy na wartość odżywczą ziarna kakaowca, to same w sobie wyglądają jak pełnowartościowy posiłek. Ziarno kakaowe to: 50-55% tłuszczu (masło

Czytaj więcej »
czekolady kobiety

Kobiece oblicza czekolady

Dziś Dzień Szczęścia, który jest dla mnie wyjątkowy. Chcę opowiedzieć Wam o czymś i trochę się pochwalić.  Przez ostatnie pół roku pracowałam nad czymś, co miało stać się dla mnie istotne. Mam nadzieję, że dla Was ciekawe. Zbierałam się do tego długo. Targały mną różne wątpliwości, bo świat stanął na głowie i nadal trudno mu wrócić na nogi. Miesiącami szukałam inspiracji, ale pewnego dnia pomyślałam: to jest to. I zrobiłam własną linię czekolad.  Te czekolady mają kobiece twarze. Od jakiegoś czasu na każdym kroku

Czytaj więcej »

Dlaczego czekolada jest dobra dla mózgu?

Zastanawiasz się czasem nad swoimi odczuciami, kiedy przełykasz rozpuszczającą się w ustach czekoladę? Jakie emocje ci wtedy towarzyszą? Przyjemność, błogość, spokój? A może ekscytacja, radość i euforia?  Czekolada jest niesamowita, bo każdemu daje to, czego oczekuje się od niej w danej chwili. Niczym najlepsza przyjaciółka pomoże, gdy szukasz pobudzenia; ukoi, kiedy nie możesz zasnąć. Czekolada jest jednym z tych niezwykłych produktów, które potrafią utrzymać jednocześnie nasze ciało i mózg w dobrej formie. Wydaje mi się, że kostka czekolady, która dodaje nam energii i witalności,

Czytaj więcej »

Czekolada a odporność. Jak wzmocnić organizm i odzyskać energię?

Przychodzi wieczór, w końcu czas na długo wyczekiwany odpoczynek. Masz za sobą kolejny trudny dzień. Czujesz bezsilność, lekki ból w mięśniach, chowasz się pod koc i czekasz już tylko na sen. Ten o dziwo nie przychodzi tak łatwo, budzisz się nocą kilka razy, a gdy dzwoni budzik ledwo zwlekasz się z łóżka. Czy znasz ten ból? Ja znam go bardzo dobrze. Co robić? Zwolnić! Pomyśleć trochę o sobie. Odrobinę się rozpieścić, docenić drobiazgi. Od jakiegoś czasu walczę o odzyskanie energii, moje sposoby okazują się skuteczne. Dlatego pomyślałam, że

Czytaj więcej »

Nibsy – pokruszone ziarno kakaowca

Czym są nibsy kakaowe? Nibsy kakaowe to pokruszone ziarno kakaowca. Aby je uzyskać, ziarna są najpierw fermentowane, suszone, a następnie prażone i kruszone. Nibsy są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Czyste ziarna kakaowca są naturalnie bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, ale mają niską zawartość cukru. Są także wspaniałym roślinnym źródłem żelaza; co czyni je doskonałym dodatkiem do diety wegańskiej. Właściwości nibsów W tych małych ziarenkach znajdziecie masę składników odżywczych. Jednym z nich jest magnez. Jest on jednym z wielu minerałów, których

Czytaj więcej »

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada to napój, w którym kochali się często ekscentrycy. Jego miłośniczką była Maria Antonina, której przypisuje się dużą frywolność i upodobanie do niekończących się bankietów. Każdego ranka na nogi stawiała ją właśnie gorąca czekolada – kazała dodawać do niej swoje leki, aby łatwiej przechodziły przez gardło. Lubiła też odkrywać nowe smaki – w swoim przysmaku chętnie widziała wanilię, słodkie migdały i kwiat pomarańczy. Mam niejako podobne odczucia. Ulubiona tabliczka czekolady w ręku sprawia mi niekwestionowaną radość. Kiedy jednak przychodzą chłodniejsze dni, to gorąca czekolada

Czytaj więcej »
podstawy degustacji czekolady

5 kroków uważnej degustacji czekolady

Pełne doświadczenie degustacji czekolady za pomocą tylko jednego zmysłu nie jest możliwe. Aby wycisnąć z niej jak najwięcej, musimy angażować poszczególne zmysły. proponowałam Ci zabawę w porównanie czekolad poprzez test 7 sekund. Ten wpis pomoże Ci jeszcze lepiej zaobserwować i nazwać doznania płynące z degustacji czekolady. Mam nadzieję, ze efekty Cię zaskoczą. 1. Początek degustacji zaczyna się na aktywacji zmysłu wzroku Wiele może nam powiedzieć o czekoladzie już sam jej wygląd. Zawsze więc przed degustacją spójrz na nią i poszukaj cech charakterystycznych. Zwróć uwagę

Czytaj więcej »

Jedzenie czekolady a jej smakowanie

Jedzenie czekolady – jaki masz sposób?  Czy kiedykolwiek przyszło ci do głowy, że ktoś będzie ci radził, w jaki sposób jeść czekoladę? Czy jedzenie czekolady nie jest po prostu… oczywiste? Pewnie wydaje ci się, że wiesz, jak wykonywać tę na pozór banalną czynność i najprawdopodobniej czerpiesz z tego sporą przyjemność. Jedzenie czekolady możesz uprawiać w „stylu”, na jaki akurat masz ochotę, ale musisz coś wiedzieć. Emocje związane ze smakowaniem czekolady mogą być dużo głębsze, a sama rozkosz o wiele większa. Jedzenie czekolady może zamienić

Czytaj więcej »
weganska czekolada

Czy czekolada jest wegańska?

Czekolada w swojej najczystszej postaci (ziarna kakaowe, masło kakaowe i cukier) jest w całości pochodzenia roślinnego. Czy więc można powiedzieć, że czekolada jest wegańska? Tak! Jak zawsze jednak są pewne „ale”. Ma znaczenie przecież to, co jeszcze zawiera czekolada. Zacznijmy od podstaw. Co to jest czekolada wegańska? Czekolada wegańska to czekolada odpowiednia dla diety wegańskiej. Oznacza to, że nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pamiętaj, że dobra tabliczka gorzkiej czekolady powinna zawierać tylko kilka składników – ziarna kakaowe, masło kakaowe i cukier. Czekolada, która

Czytaj więcej »

Manufaktura czekolady, czyli o tworzeniu słodkości z sercem i pasją

Czekolada rozpieszcza nas swoim smakiem już od kilkuset lat! Jesteś miłośnikiem tego deseru? Jeśli tak, z pewnością wiesz, jak wiele czynników wpływa na to, czy dana tabliczka wyprodukowana w manufakturze czekolady będzie wybitna, czy tylko przeciętna. W Domu Czekolady znajdziesz tylko sprawdzone i najlepsze słodkości na bazie ziaren kakaowca. Bez tłuszczu palmowego i bez wszelkiego typu „polepszaczy”. Możesz ją sprawić sobie – ot tak, bez szczególnej okazji. Możesz również obdarować nią kogoś, kto jest Ci szczególnie bliski: Twojej drugiej połówce, rodzicom, dziadkom czy przyjaciołom.

Czytaj więcej »
Brak postów do wyświetlenia