
4 powody, dlaczego lubimy czekoladę
Dlaczego tak bardzo lubimy czekoladę? Zazwyczaj nie zastanawiamy się dwa razy. Po prostu są chwile, gdy pragniemy czekolady bardziej niż jakiegokolwiek innego jedzenia. Sięgamy po kawałek i budzimy się dopiero wtedy, gdy trzymamy ostatnią kostkę w dłoni. Myślenie krytyczne często nie pojawia się na czas.
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się dzieje?
Rzeczywiście istnieją obiektywne czynniki, wyjaśniające dlaczego tak bardzo kochamy czekoladę.

Cukier i tłuszcz
Jeśli spojrzymy na wartość odżywczą ziarna kakaowca, to same w sobie wyglądają jak pełnowartościowy posiłek.
Ziarno kakaowe to:
- 50-55% tłuszczu (masło kakaowe)
- 30% węglowodanów (błonnik i cukier)
- 10% białka
- 3% polifenoli (flawonoidy/przeciwutleniacze)
- 2% minerałów (żelazo, magnez, potas, cynk itp.)
Jeśli weźmiemy pod uwagę również dodane składniki, takie jak cukier, mleko i masło kakaowe, czekolada staje się bogatą mieszanką tłuszczów i węglowodanów. Analizy twierdzą, że ta kombinacja jest bardzo uzależniająca. To ideał dla emocjonalnego, kompulsywnego jedzenia.
Chociaż naturalne pokarmy, takie jak awokado i orzechy, również zawierają tę nieodpartą kombinację, to właśnie po takie produkty jak czekolada, frytki i lody sięgamy, gdy jesteśmy zestresowani lub potrzebujemy emocjonalnego pobudzenia.
Nie oznacza to oczywiście, że czekolada jest niezdrowa lub niebezpieczna, ale warto pamiętać, że ta kombinacja tłuszczów i węglowodanów w czekoladzie silnie wpływa na nasze mózgi, które wciąż chcą więcej.
Czekolada jako dobra nagroda
Kiedy byliśmy dziećmi, często obiecywano nam czekoladę w zamian za dobre zachowanie, za osiągnięcie czegoś ważnego. Innym razem była to nagroda za przetrwanie trudnej sytuacji.
Jako dorośli czasem wracamy do takich emocji. „Zasługuję na to!” – deklarujemy przed naszym czekoladowym poczęstunkiem po całym dniu konferencji i spotkań.
Nasi rodzice zapewnili czekoladzie wyjątkowe i niemal elitarne miejsce w naszym codziennym. Pragnęliśmy jej, płakaliśmy przez nią, robiliśmy sceny. Nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy, te wspomnienia są wyryte w naszej podświadomości i wracamy do tych schematów.

Czekolada nie była czymś, do czego dostaliśmy darmowy, stały dostęp. Albo musieliśmy na nią zapracować, albo musieliśmy się od niej powstrzymać. Być może właśnie dlatego jako dorośli pozwalamy sobie na nią często w trudnych sytuacjach.
Niezaprzeczalna przyjemność dla zmysłów
Nie ma zbyt wielu produktów spożywczych, które angażują wszystkie 5 zmysłów tak bardzo jak czekolada (piszę o tym tutaj). Potrafi być piękna, pachnąca, chrupiąca, aksamitna. Jej złożone smaki mogą sprawić, że szybko wybierzemy się w podróż w czasie i przestrzeni. Może zaskoczyć nas swoją teksturą subtelnie rozpuścić się na języku. Zmienia się w naszych ustach z sekundy na sekundę. Gdy zawiera dodatkowe składniki, czekolada zapewnia nieskończoną kombinację chrupiących, ciągnących się, aksamitnych, ziarnistych, lepkich i gładkich odczuć w ustach.

Czekolada jest dla każdego
Myślę, że czekolada jest w stanie zaspokoić dosłownie każdy gust. Mogą pokochać ją Ci, którzy kochają subtelne, delikatne smaki. Znajdą je w białej, lub mlecznej czekoladzie. W kwaśnych smakach, które mogą cieszyć się 80% zawartością kakao. Lub w czekoladach z pikantnymi składnikami. Nikt nie jest pominięty.
Wszystkie rodzaje potrzeb i wymagań mogą być spełnione. Są czekolady wegańskie, bezglutenowe, bez orzechów, z dodatkami, bez dodatków. Czekolada więc może zaskakiwać smakiem i dawać poczucie komfortu.
Czekolada potrafi być dziś bardzo wszechstronna. Trzeba przyznać też, że właściwie każdy może sobie na nią pozwolić. Nie zawsze będzie ona wysokiej jakości, ale zawsze będzie to jednak czekolada.
Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą być niedostępne w określonych miejscach, krajach i okolicznościach. Czekolada jest wszechobecna – znajdziemy ją gdziekolwiek i w jakiej tylko formie chcemy.

Kochamy czekoladę za jej rożne oblicza – za jej biochemię, za to, że daje nam chwilę przyjemności, ale może też być dobrym sposobem na przerwę w pracy.
Cenimy ją za to, że pomaga nam nabrać sił, że może poprawić nam nastrój.
Czekolada potrafi poklepać nas po plecach, kiedy tego potrzebujemy – jest ja dobry stary przyjaciel. Jak jej nie kochać?
Ostatnie wpisy
- Skład czekolady – co to znaczy dobra czekolada?
- Czekolada na Dzień Matki. Czy to dobry prezent?
- 4 powody, dlaczego lubimy czekoladę
- Kobiece oblicza czekolady
- Dlaczego czekolada jest dobra dla mózgu?
- Czekolada a odporność. Jak wzmocnić organizm i odzyskać energię?
- Nibsy – pokruszone ziarno kakaowca
- Gorąca czekolada
- 5 kroków uważnej degustacji czekolady
- Jedzenie czekolady a jej smakowanie
- Czy czekolada jest wegańska?
- Manufaktura czekolady, czyli o tworzeniu słodkości z sercem i pasją
- Czy czekolada pomaga w sypialni?
- Prawdziwa czekolada: przewodnik świadomego konsumenta
- Pozytywne myślenie wzmacniane czekoladą!
- Szwajcarska czekolada: uczta dla wszystkich zmysłów
- Czekolada gorzka – słodka przyjemność!
- Czekolada Ruby – czekoladowa rewolucja w odcieniu różu
- Najlepsza czekolada na świecie? Największy wybór w Internecie
Odkrywasz więcej?
Bądź na bieżąco z nowymi treściami, promocjami i ofertami.
Super!
Dołączyłeś do bazy subskrybentów