
Nibsy – pokruszone ziarno kakaowca
Czym są nibsy kakaowe?
Nibsy kakaowe to pokruszone ziarno kakaowca. Aby je uzyskać, ziarna są najpierw fermentowane, suszone, a następnie prażone i kruszone. Nibsy są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Czyste ziarna kakaowca są naturalnie bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, ale mają niską zawartość cukru. Są także wspaniałym roślinnym źródłem żelaza; co czyni je doskonałym dodatkiem do diety wegańskiej.
Właściwości nibsów
W tych małych ziarenkach znajdziecie masę składników odżywczych. Jednym z nich jest magnez. Jest on jednym z wielu minerałów, których często brakuje w naszej codziennej diecie. Jednak zaledwie 28 gramów nibsów dodanych do porannego śniadania zapewnia prawie jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia. Miedź i żelazo są potrzebne do produkcji czerwonych krwinek, które dostarczają organizmowi tlen. Podczas gdy cynk jest niezbędnym minerałem, którego organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ani przechowywać. Cynk ma kluczowe znaczenie dla wzrostu komórek, syntezy DNA, gojenia ran, funkcjonowania układu odpornościowego i wielu innych.
Wszystkie te składniki odżywcze są ukryte w ziarnach kakaowca, jednak wiele korzyści zdrowotnych na tym się nie kończy – przyjrzyjmy się temu bliżej w następnej sekcji.

W czym pomoże Ci ziarno kakaowca?
Przewlekły stan zapalny w naszym ciele jest bardzo niebezpieczny. Na szczęście istnieją produkty bogate w przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne – jednym z nich jest ziarno kakaowca. W rzeczywistości nibsy są niezwykle bogate w przeciwutleniacze, a niektóre badania pokazują, że kakao zmniejsza aktywację białka NF-κB, katalizatora procesów zapalnych w organizmie. Inne badania sugerują, że polifenole kakaowe mogą zmniejszać stan zapalny jelit i związany z nim rozwój raka.
Kontrola poziomu cukru we krwi
Badanie z 2017 r. wykazało, że kakao ma działanie przeciwcukrzycowe dzięki flawonoidom kakaowym i właściwościom przeciwutleniającym. Nibsy są idealne dla osób zmagających się z problemami z poziomem cukru we krwi, ponieważ zapewniają wszystkie korzyści zdrowotne bez dodatku cukru.
Wzmocnij funkcje poznawcze
Analiza w czasopiśmie Frontiers of Nutrition sugeruje, że regularne spożywanie ziaren kakaowca „poprawia funkcje poznawcze, uwagę, szybkość przetwarzania i pamięć roboczą”. Oprócz wspomagania funkcji poznawczych, wyniki sugerują również, że kakao pomaga chronić, a nawet odwracać objawy chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Dalsze badania podkreślają, że pokarmy bogate w flawonoidy, takie jak kakao, stymulują wzrost i łączność komórek nerwowych w mózgu.
Jak smakują nibsy kakaowe?
Nibsy kakaowe mają mocno czekoladowy smak. Są jednak bardzo ubogie w cukier, co sprawia, że ich smak jest dość mocny i wyrazisty. Bywają gorzkie, jednak nasze ulubione z ziaren Chuncho od Mebol są niesamowicie delikatne i pozbawione gorzkiego smaku.
Do czego podawać?
My widzimy je wszędzie. Doskonale sprawdzają się w owsiankach, granolach, koktajlach a nawet sałatkach. Pasują do słodkich owoców i wytrawnych drinków.

Ostatnie wpisy
- Skład czekolady – co to znaczy dobra czekolada?
- Czekolada na Dzień Matki. Czy to dobry prezent?
- 4 powody, dlaczego lubimy czekoladę
- Kobiece oblicza czekolady
- Dlaczego czekolada jest dobra dla mózgu?
- Czekolada a odporność. Jak wzmocnić organizm i odzyskać energię?
- Nibsy – pokruszone ziarno kakaowca
- Gorąca czekolada
- 5 kroków uważnej degustacji czekolady
- Jedzenie czekolady a jej smakowanie
- Czy czekolada jest wegańska?
- Manufaktura czekolady, czyli o tworzeniu słodkości z sercem i pasją
- Czy czekolada pomaga w sypialni?
- Prawdziwa czekolada: przewodnik świadomego konsumenta
- Pozytywne myślenie wzmacniane czekoladą!
- Szwajcarska czekolada: uczta dla wszystkich zmysłów
- Czekolada gorzka – słodka przyjemność!
- Czekolada Ruby – czekoladowa rewolucja w odcieniu różu
- Najlepsza czekolada na świecie? Największy wybór w Internecie