
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada to napój, w którym kochali się często ekscentrycy. Jego miłośniczką była Maria Antonina, której przypisuje się dużą frywolność i upodobanie do niekończących się bankietów. Każdego ranka na nogi stawiała ją właśnie gorąca czekolada – kazała dodawać do niej swoje leki, aby łatwiej przechodziły przez gardło. Lubiła też odkrywać nowe smaki – w swoim przysmaku chętnie widziała wanilię, słodkie migdały i kwiat pomarańczy.
Mam niejako podobne odczucia. Ulubiona tabliczka czekolady w ręku sprawia mi niekwestionowaną radość. Kiedy jednak przychodzą chłodniejsze dni, to gorąca czekolada sprawia, że moje serce bije szybciej.
To ona staje się moim zimowym comfort foodem. Stojąc na deszczu, osmagana przez wiatr, wyobrażam sobie siebie w wygodnym fotelu z kubkiem ciepłego brązowego napoju i… od razu czuję się lepiej 😊
Historia gorącej czekolady
Kiedy popatrzymy na historię czekolady, zobaczymy, że tabliczka to całkiem nowy wynalazek. Przez tysiące lat była przecież pita. Zaczęło się od intensywnego napoju zrobionego z pasty z:
- sfermentowanych ziaren kakaowych,
- wody,
- mąki kukurydzianej,
- papryczek chili i innych przypraw.
Potem pojawił się kwiat pomarańczy, migdały, no i oczywiście jakiś słodki element, który sprawiał, że czekolada stawała się bardziej łagodna i przystępna.
Kubek ciepłej czekolady w wielu przypadkach okazywał się najlepszym plastrem na zranione serce lub skołatane nerwy. Stanowił też dobrą nagrodę po trudnym dniu albo mocnym wyzwaniu.
Tak było w przypadku Amelii Earhart – amerykańskiej pilotki, dziennikarki, która jako pierwsza kobieta w 1932 roku przeleciała nad Oceanem Atlantyckim. Wiesz co zabrała ze sobą w ten samotny lot? Termos z gorącą czekoladą! To właśnie łyk tego wyjątkowego naparu stanowił idealne dopełnienie widoku i spokoju, którymi wtedy się ucieszyła. To doprawdy był najciekawszy kubek czekolady, jaki kiedykolwiek piłam – siedząc w samolocie na wysokości ośmiu tysięcy stóp nad środkiem Oceanu – powiedziała.
Wspomnienia o jedzeniu silniejsze od innych?
Jestem przekonana, że nadal w wielu sercach pozostaje wolne miejsce na filiżankę czekolady do picia. Zazwyczaj sprawia ona, że czujemy się dobrze. Nie chodzi tu pewnie tylko o smak, ale wspomnienia, które przywołuje. Niektórzy naukowcy twierdzą, że wspomnienia o jedzeniu są najsilniejsze ze wszystkich.
Głównie dlatego, że uruchamia ono różne zmysły, o odczuwaniu smakowania czekolady piszę na moim blogu, tutaj. Łatwo przypominamy sobie zapach i smak, a także to, w jakich sytuacjach się nimi cieszyliśmy. Dla większości z nas wspomnienie picia gorącej czekolady będzie radosne i relaksujące. Na całym świecie nadal odkrywane są kolejne odsłony tej formy boskiego pokarmu. Trwają nawet zaognione spory, który sposób na gorącą czekoladę jest najlepszy ☕

Gorąca czekolada w stylu meksykańskim
Przepis na gorącą czekoladę w stylu meksykańskim
Zdradzę Ci jeden przepis na gorącą czekoladę, tym razem w stylu meksykańskim. Często do niego wracam 🙂 To moja ulubiona czekolada na chłodne dni. Bardzo intensywna w smaku i aromacie. Pachnie nią cały dom. Dodaje dużo energii, rozgrzewa i uzależnia.
Składniki:
- 1 szklanka ulubionego mleka
- 60 g ciemnej czekolady (około 80%)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta sproszkowanego chili
- laska cynamonu
- ziarna z ½ wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Połamaną na kawałki czekoladę wrzuć do rondla. Dodaj mleko, cukier, sól i wszystkie przyprawy. Podgrzewaj na średnim ogniu, nieustannie mieszając. Uważaj, by nie doprowadzić czekolady do wrzenia. Wyłów cynamonową laskę i zestaw garnek z ognia. Wlej do kubka i po prostu delektuj się przygotowanym naparem.
Na pewno też wiesz, że naczynie, w którym pijemy rozmaite napoje ma znaczenie! Dla mnie przygotowanie i picie gorącej czekolady to już rytuał. Moim ulubionym naczyniem jest różowy ceramiczny dzbankiem z drewnianym mieszadełkiem. Dzięki niemu możemy zadbać o odpowiednią konsystencję czekolady.
Ostatnie wpisy
- Skład czekolady – co to znaczy dobra czekolada?
- Czekolada na Dzień Matki. Czy to dobry prezent?
- 4 powody, dlaczego lubimy czekoladę
- Kobiece oblicza czekolady
- Dlaczego czekolada jest dobra dla mózgu?
- Czekolada a odporność. Jak wzmocnić organizm i odzyskać energię?
- Nibsy – pokruszone ziarno kakaowca
- Gorąca czekolada
- 5 kroków uważnej degustacji czekolady
- Jedzenie czekolady a jej smakowanie
- Czy czekolada jest wegańska?
- Manufaktura czekolady, czyli o tworzeniu słodkości z sercem i pasją
- Czy czekolada pomaga w sypialni?
- Prawdziwa czekolada: przewodnik świadomego konsumenta
- Pozytywne myślenie wzmacniane czekoladą!
- Szwajcarska czekolada: uczta dla wszystkich zmysłów
- Czekolada gorzka – słodka przyjemność!
- Czekolada Ruby – czekoladowa rewolucja w odcieniu różu
- Najlepsza czekolada na świecie? Największy wybór w Internecie