
Jedzenie czekolady a jej smakowanie
Jedzenie czekolady – jaki masz sposób?
Czy kiedykolwiek przyszło ci do głowy, że ktoś będzie ci radził, w jaki sposób jeść czekoladę? Czy jedzenie czekolady nie jest po prostu… oczywiste?
Pewnie wydaje ci się, że wiesz, jak wykonywać tę na pozór banalną czynność i najprawdopodobniej czerpiesz z tego sporą przyjemność. Jedzenie czekolady możesz uprawiać w „stylu”, na jaki akurat masz ochotę, ale musisz coś wiedzieć.
Emocje związane ze smakowaniem czekolady mogą być dużo głębsze, a sama rozkosz o wiele większa. Jedzenie czekolady może zamienić się w wakacje dla podniebienia, ale tylko prawdziwa degustacja czekolady angażuje wszystkie zmysły: dotyk, słuch, wzrok, węch i smak. Wtedy jej jedzenie zaczyna być prawdziwą przygodą!
Nie znajdziemy czekolad „dobrych” i „złych” – każdy z nas jest inny, czuje więc smaki inaczej, a do tego rozmaite doświadczenia kulinarne powodują różne reakcje. Im więcej czekolad będziemy degustować i analizować, tym więcej będziemy o nich wiedzieć i tym łatwiej przyjdzie nam rozpoznać poszczególne nuty smakowe.
Trzeba mieć jednak otwarty umysł, nie bać się eksperymentować i przede wszystkim odczuwać radość. Jest tylko jedna zasada – należy poświęcić swojej czekoladzie uwagę i czas!
Tempo, w jakim się nią delektujemy, ma ogromny wpływ na smak.
Jedzenie czekolady szybko, gryząc ją pośpiesznie, a następnie od razu przełykając, masło kakaowe nie ma czasu, aby rozpuścić się w naszych ustach. W ten sposób możemy przeoczyć niektóre ważne, a niekiedy nawet główne nuty smakowe. To tak, jakby duszkiem wypić kieliszek wina. Niby można, ale po co? Czekolada konsumowana w taki sposób nie odkryje przed nami swojego prawdziwego aromatu. Zawarte w kakao garbniki mogą też sprawić, że zamiast przyjemnych doznań, boski pokarm pozostawi po sobie uczucie ściągnięcia w ustach, a na języku wrażenie wosku (jak z nieroztopionego masła).
Zanim zabierzesz się do degustacji czekolady, oczyść usta.
W przeciwnym razie jej smak może być zagłuszony przez wcześniejsze potrawy i napoje. Sprawdzi się tutaj woda. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej działa gazowana. Dobrym sposobem będzie też przegryzanie macy, polenty albo kawałka skórki chleba pomiędzy kolejnymi kawałkami.
Pamiętaj, aby upewnić się, że czekolada ma temperaturę pokojową.
Zaczynamy! Podążaj za poniższymi wskazówkami i spróbuj określić, co czujesz degustując czekoladę.
Test „7 sekund”
Weź dwa kawałki tej samej czekolady, najlepiej ciemnej (minimum 70% kakao), pozbawionej dodatków, i zjedz ją na dwa sposoby. Zobaczysz, że ta sama kostka może smakować zupełnie inaczej!
Szybka czekolada
#1 Oczyść kubki smakowe – w tym celu napij się odrobiny wody.
#2 Weź kawałek czekolady i zjedz go, jak najszybciej potrafisz.
#3 Pogryź i przełknij – zazwyczaj trwa to około siedmiu sekund.
#4 Jak smakuje czekolada? – koniecznie wypisz, co czujesz po jej przełknięciu: odczucie w ustach, na języku i posmak (wystarczy po jednej cesze).
Wolna czekolada
#1 Oczyść kubki smakowe po zjedzeniu wcześniejszego kawałka czekolady – napij się kilku małych łyków wody.
#2 Weź kawałek czekolady i przyjrzyj mu się; pomyśl, jak może smakować; wyobraź sobie ten smak.
#3 Zbliż czekoladę do ust i powąchaj ją.
#4 Połóż ją na języku i pozwól jej się rozpuszczać – nie gryź!
#5 Rozprowadź czekoladę językiem po podniebieniu i obserwuj, jak powoli zmienia się jej smak.
#6 Co czujesz? Opisz uczucie w ustach i smaki, jakie rozpoznajesz. Czy dało się dostrzec ich zmianę w czasie? Co czujesz po połknięciu czekolady? Jaki posmak towarzyszy ci w ustach? Czy czekolada smakuje inaczej? Lepiej czy gorzej?
Pełne doświadczanie czekolady za pomocą tylko jednego zmysłu nie jest możliwe. Aby wycisnąć z niej jak najwięcej, musimy angażować poszczególne zmysły.
Pobaw się w porównanie dwóch różnych czekolad o takiej samej zawartości kakao, bez dodatków – wyprodukowanych przez różne firmy i pochodzących z innych regionów świata. Efekty cię zaskoczą. Usiądź wygodnie, weź do ręki kawałek ciemnej czekolady i rozpocznij degustację.
Na początek proponuję Ci porównywanie ciemnych czekolad, bez żadnych dodatków.
Mogę polecić Ci produkty Meybol Cacao. W Domu Czekolady znajdziesz również zestaw piramidę z egzotyczną kompozycją czekolad. Bogate wnętrze tego zestawu sprawi, że poczujesz, jak czekolady odmiennego pochodzenia różnią się od siebie zarówno smakiem, jak i aromatem.
Ostatnie wpisy
- Skład czekolady – co to znaczy dobra czekolada?
- Czekolada na Dzień Matki. Czy to dobry prezent?
- 4 powody, dlaczego lubimy czekoladę
- Kobiece oblicza czekolady
- Dlaczego czekolada jest dobra dla mózgu?
- Czekolada a odporność. Jak wzmocnić organizm i odzyskać energię?
- Nibsy – pokruszone ziarno kakaowca
- Gorąca czekolada
- 5 kroków uważnej degustacji czekolady
- Jedzenie czekolady a jej smakowanie
- Czy czekolada jest wegańska?
- Manufaktura czekolady, czyli o tworzeniu słodkości z sercem i pasją
- Czy czekolada pomaga w sypialni?
- Prawdziwa czekolada: przewodnik świadomego konsumenta
- Pozytywne myślenie wzmacniane czekoladą!
- Szwajcarska czekolada: uczta dla wszystkich zmysłów
- Czekolada gorzka – słodka przyjemność!
- Czekolada Ruby – czekoladowa rewolucja w odcieniu różu
- Najlepsza czekolada na świecie? Największy wybór w Internecie
Odkrywasz więcej?
Bądź na bieżąco z nowymi treściami, promocjami i ofertami.
Super!
Dołączyłeś do bazy subskrybentów