Prawdziwa czekolada: przewodnik świadomego konsumenta

Czym jest prawdziwa czekolada i jak ją kupić?

Magazyny w sklepach internetowych i półki w hipermarketach wprost uginają się od rozmaitych czekolad. Skład, cena, wygląd opakowania, smak… różni je między sobą naprawdę wiele. Nie ma wątpliwości, że wiele z nich jest co najwyżej przeciętna, a niektóre – po prostu kiepskie. Jednak wystarczy nieco wiedzy i czasu, by nauczyć się wynajdywać spośród z nich czekoladowe „perełki”. Oczywiście możesz korzystać z miejsc sprawdzonych, np. sklepów specjalizujących się w wyrobach z czekolady – takim miejscem jest Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej. Gwarantujemy, że oferowane przez nas produkty są gwarancją wyjątkowego smaku, aromatu oraz najwyższej jakości składu. Jednak bez względu na to, gdzie kupujesz tego typu słodycze, z pewnością warto wiedzieć, na co zwracać uwagę przy zakupie, by mieć pewność, że wkładasz do koszyka prawdziwą czekoladę, której jakość odczujesz, kiedy tylko położysz jej kawałek na języku.

Po czym rozpoznać prawdziwą czekoladę?

  1. Najpierw powinniśmy analizować wygląd tabliczki. Bardzo ciemny kolor nie musi świadczyć o dużej zawartości kakao lecz o sile i czasie prażenia ziaren.
  2. Pamiętaj, że biały nalot może wskazywać na to, że wyrób jest nieświeży – nawet prawdziwa czekolada nie „odda” wtedy pełni swojego smaku i aromatu.
  3. Wiele o czekoladzie mówi też dźwięk towarzyszący jej przełamywaniu. Znawcy są w stanie określić „na ucho”, czy mają do czynienia z tabliczką z dużą czy małą zawartością tłuszczu czy mleka.
  4. Doświadczeni eksperci potrafią rozpoznać nawet po zapachu rodzaj użytych ziaren. Aromat czekolady to też zapowiedź dodatków, jakie mogą się w niej znajdować – zbyt intensywny, „chemiczny” może wskazywać na to, czy mamy do czynienia z aromatami pozyskiwanymi sztucznie czy też naturalnie.
  5. Wreszcie – smak. Tu oczywiście wiele zależy od rodzaju i dodatków w konkretnym produkcie, jednak kluczem jest zawsze balans i równowaga pomiędzy różnymi elementami smakowymi.

Prawdziwa czekolada: skład jest najważniejszy

Prawdziwa czekolada to minimalistka. Dlatego na jej etykiecie powinno znaleźć się dosłownie kilka składników. Pamiętajmy, że poza liczbą równie ważna jest ich kolejność. Im bliżej początku listy znajduje się dany składnik, tym jest go więcej w produkcie. Najważniejszy z nich to ziarno kakaowe. Najwięcej powinno być go w gorzkiej czekoladzie – minimum 70% miazgi kakaowej. Jednak czekolada mleczna również może i powinna ją zawierać – tu wartość minimalna to 25%. Z kolei biała czekolada powinna mieć min. 20% masła kakaowego. Drugim ważnym składnikiem jest cukier. W kiepskich produktach czekoladowych jest on nagminnie zastępowany zdecydowanie tańszym syropem glukozowo-fruktozowym. Trzecim obowiązkowym składnikiem każdej prawdziwej czekolady jest masło kakaowe. Znów – część producentów, chcąc obniżyć cenę produkcji i samego produktu, decyduje się na używanie innych rodzajów tłuszczów roślinnych. Najpopularniejszym „tańszym zamiennikiem” jest utwardzany tłuszcz palmowy, który może powodować miażdżycę, zaś jego produkcja prowadzi do ogromnych szkód dla środowiska. A bez czego zdecydowanie obejdzie się prawdziwa czekolada? Skład nie powinien zawierać E476, czyli polirycynooleinian poliglicerolu. Jest to emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju rycynowego. Jego rolą jest szybsze i łatwiejsze łączenie się składników. Jeśli wiesz już, jak wybrać prawdziwą czekoladę – czas na zakupy! Rzecz jasna – w Domu Czekolady! Aby być na bieżąco z moimi wpisami o świecie czekolady, dołącz do mojego newslettera – raz w miesiącu wysyłam podsumowanie nowych wpisów, a także materiały, których nie znajdziesz na mojej stronie 🙂
.

Post a Comment