Pozytywne myślenie wzmacniane czekoladą!

Jestem głęboko przekonana, że czekolada może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie na wielu płaszczyznach.

  • Może spowodować, że będziemy żyli dłużej, w dodatku w lepszej kondycji.
  • Może wspierać nasze ciało i naszego ducha i…
  • niekoniecznie sprawi, że od razu rozrośniemy się w biodrach 😉

Z pewnością wiesz, że takie produkty, jak zielona herbata, brokuły czy jagody powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie, aby dostarczyć ci potrzebnych dla zdrowia składników odżywczych, mikro- i makroelementów. Niektóre z nich zyskały zaszczytne miano: superfood. Czekolada również zalicza się do tego grona. Jeśli dbasz o zdrowie, może ona (a nawet powinna!) pojawiać się każdego dnia w twoim menu.

4 historie o prozdrowotnych działaniach czekolady

🍫 Już w XVI wieku w Hiszpanii Antonio Colmenero de Ledesma napisał wielki traktat Chocolate: or, An Indian Drinke, w którym zalecał picie czekolady. Twierdził nawet, że „Czekolada starszą kobietę uczyni znów młodą i piękną”. 😊 Możemy zaufać temu mądremu lekarzowi z przeszłości. Jego zdaniem czekoladowy napój pomagał w leczeniu niepłodności, złego trawienia i żółtaczki. Medyk zainspirował swoimi przypuszczeniami naukowców z całej Europy, którzy jeszcze baczniej zaczęli interesować się czekoladą.

🍫 Henry Stubbe, lekarz króla Anglii Karola II, napisał, że czekolada może leczyć zarówno apopleksję (tak mówiono kiedyś na udar mózgu), jak i melancholię (stan lekkiego przygnębienia).

🍫 Antonio Colmenero de Ledesma udostępnił też przepis na gorący napój łączący czekoladę z gotowanym mlekiem, jajkami i cukrem. Czyli lek, który chętnie przyjmował każdy pacjent. Dlaczego mnie to nie dziwi?!

🍫 Szef kuchni Jason French twierdzi: Jeśli porzucisz swoje przekonanie o czekoladzie – która dla 99% ludzi jest zwykłym batonikiem – stanie się ona kolejnym kulinarnym orężem w twojej kuchni 😊

Dziś o ziarnach kakaowca wiemy o wiele więcej. Kilka starych teorii upadło, bo na przykład z niepłodnością radzimy sobie zupełnie inaczej, ale kolejne badania potwierdzają, że kakao i czekolada pozytywnie wpływają na nasz organizm i to na wiele sposobów.

Produkty te mogą pomóc nam:

  • zapobiegać chorobom serca,
  • podnieść witalność,
  • walczyć z rakiem,
  • opóźniać proces starzenia.

Czekolada a odporność

Badania pokazujące związek czekolady z odpornością przeprowadził nie tak dawno profesor Lee Berk z Loma Linda University. Naukowiec sprawdzał, w jaki sposób spożywanie niewielkiej ilości ciemnej, zawierającej około 70% kakao czekolady może pozytywnie wpływać na mózg i układ odpornościowy. Berk stwierdził, że pomaga ona w aktywacji białych krwinek, które wspierają nas w zwalczaniu infekcji i chorób. Ziarna kakaowca oddziałują także na naszą mikroflorę jelitową, co również ma niemały związek z naszą odpornością. Podobne badania przeprowadzono również na Uniwersytecie Barcelońskim.

Oczywiście naukowcy mówią, że to dopiero początek i należy podjąć dalsze analizy. Celem jest zrozumienie, jakie skutki ma dla naszego organizmu spożywanie czekolady i jaki sposób można zastosować ją bezpośrednio w medycynie. To jednak dobry i przyjemny start.

Czekolada posiada właściwości podnoszące nas na duchu

Kluczowym wydaje mi się też fakt, że czekolada posiada właściwości podnoszące nas na duchu. Chwila zapomnienia z czekoladą może dla nas znaczyć więcej niż nam się do tej pory wydawało. Więc śmiało, nie wahaj się, weź kostkę dobrej czekolady, rozpuść ją na języku. Pomyśl, że robisz to dla własnego zdrowia. Szczególnie że dzisiaj obchodzimy dzień pozytywnego myślenia.

Może warto wzmocnić pozytywne odczucia właśnie czekoladą i spróbować np. fioletowych kostek mocy od Naive?

Więcej informacji o świecie czekoladzie znajdziesz w mojej książce „Jedz czekoladę i żyj 100 lat”, a jeśli interesuje Cię świat czekolady, zapisz się do mojego newslettera – już za kilka dni będę wysyłać kilka pysznych propozycji na rozpoczęcie dnia – w pożywny, smaczny i przede wszystkim zdrowy sposób 😊

Post a Comment