
Szwajcarska czekolada: uczta dla wszystkich zmysłów
Krajem, który najbardziej kojarzy się wielu osobom z czekoladą, jest Belgia. Belgijskie słodycze z ziaren kakaowca bywają uznawane za najlepsze na świecie.
Czy tak jest w istocie?
Z pewnością można znaleźć tam liczne manufaktury, które przywiązują dużą wagę do jakości składników oraz procesów wytwórczych. Z drugiej strony jednak – nie brakuje wyrobów przeciętnych, które chcą wykorzystać dobrą sławę, jaką cieszą się belgijskie słodkości.
Czy są jakieś inne zakątki świata, które słyną z równie pysznych czekolad? Jeśli szukasz najwyższej jakości i wyjątkowego smaku, musisz sięgnąć po szwajcarską czekoladę. Warto jej spróbować, ponieważ kraj ten ma imponującą „czekoladową tradycję” i kryje w swoich granicach wiele pysznych tabliczek.
Zanurzmy się nieco w przeszłości, by poznać największe zasługi tego kraju w odkrywaniu potencjału czekolady.
Daniel Peter, mleko, Szwajcaria i czekolada
Na początku świat znał wyłącznie smak gorzkiej czekolady. Szwajcarski czekoladnik, Daniel Peter, dokonał prawdziwej rewolucji, w wyniku której słodycz ten stał się łagodniejszy oraz słodszy i przez co zyskał sobie kolejne rzesze fanów.
Przez wiele lat Peter poszukiwał patentu na nowatorski smak czekolady. Na początku dodawał do niej płynne mleko, jednak nie udało mu się osiągnąć zadowalającego efektu. Producent miał duży problem z pozbyciem się wody z mleka, co skutkowało pleśnieniem produktu.
Pewnego dnia do jego rąk trafiło mleko w proszku, które stworzył jego sąsiad oraz tamtejszy producent żywności dla niemowląt, Henri Nestle. Wyniki tego „eksperymentu” były zdumiewające! W 1875 roku udało mu się wyprodukować pierwszą w historii mleczną czekoladę. Nazwał ją „gala”. Po grecku znaczy to po prostu „z mleka”.
Świat zakochał się w mlecznej, szwajcarskiej czekoladzie, która jest zdecydowanie bardziej przystępna w smaku niż jej gorzka siostra. Tak jest po dziś dzień. Szczególnie najmłodsi uwielbiają ten słodycz – choć i wśród dorosłych znajdzie się wielu takich, którym trudno oprzeć się jej walorom.
Szwajcarska czekolada – kilka ważnych momentów z historii
Tradycja produkcji szwajcarskiej czekolady sięga XVII wieku. Jednak największy wzrost liczby fabryk czekolady na terenie tego kraju przypada na XIX oraz XX wiek. Z czasem stały się one częścią znanych marek takich jak Nestle, Kraft Foods, Lindt & Sprüngli. Do dziś funkcjonuje tu również kilka mniejszych – choć niemal legendarnych – manufaktur, jak choćby Cailler.
Momentem przełomowym w historii szwajcarskiej czekolady była połowa XIX wieku. To właśnie wtedy zaczęła być eksportowana i popularna poza granicami kraju. Bez wątpienia przyczyniło się do tego stworzenie mlecznej czekolady przez Daniela Petera.
Jednak osobą, której nie sposób odmówić wkładu w budowę czekoladowej potęgi krainy jezior, śniegu i gór, był również Rudolf Lindt. To właśnie on w 1879 wynalazł i następnie opatentował metodę konszowania, czyli kilkudziesięciogodzinnego mieszania i przelewania składników. Dzięki temu procesowi czekolada staje się niezwykle gładka, kremowa oraz aromatyczna.
Szwajcarska czekolada gwarantem jakości
Smakosze z różnych zakątków naszego globu doceniają jakość składników słodyczy produkowanych przez Helwetczyków – zresztą, podobnie jak np. ich zegarków czy serów. Nic dziwnego! Do jakości przywiązuje się tu ogromną wagę. Tak wielką, że to właśnie tu powstał specjalny organ skupiający lokalnych producentów (Chocosuisse), który strzeże standardów.
Najlepszymi ambasadorami szwajcarskiej czekolady są sami mieszkańcy. Co roku zjadają oni nawet kilkanaście kilogramów tego deseru na osobę. I choć duża część produkcji pozostaje w kraju, to jednak i inne części świata mogą raczyć się jej wyjątkowym smakiem. Popularnymi krajami eksportowymi są Niemcy, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone. Oczywiście i Polacy mogą jej spróbować.
Wejdź na domczekolady.pl – sklep internetowy Nataszy Kotarskiej i wybierz najlepszą czekoladę szwajcarską. W naszym asortymencie znajdziesz tabliczki o nieprzeciętnych walorach smakowych, oryginalnych kompozycjach składników i niepozostawiającej wątpliwości jakości ziaren kakaowca.
Zapraszamy na zakupy!