ORIGINAL BEANS – etyczna czekolada
Ostatnio odnoszę wrażenie, że czekolada powoli przestaje być dla nas tylko słodką, grzeszną przekąską. Coraz częściej mówi też o wartościach, którymi kierujemy się w życiu – co jest dla nas ważne, pod czym chcemy się podpisać. Jakiś czas temu odkryłam czekolady, pod którymi mogę podpisać się wszystkimi kończynami. Original Beans – to połączenie wszystkiego, co prawdziwie cenne – najwyższej jakości, wielopokoleniowej rodzinnej tradycji i troski o to, by chronić środowisko.
Original Beans działają zgodnie z zasadą „One Bar One Tree”, czyli jedna tabliczka – jedno drzewo, to idea zgodnie z którą sprzedaż każdej czekolady zapewnia zasoby do zasadzenia jednego drzewka kakaowca.
Original Beans wspierają nie tyko lasy, a także – ludzi. Ziarna, z których powstają czekolady kupowane są bezpośrednio od rolników, dzięki czemu mogą liczyć na godne wynagrodzenie. Marka nawiązała współpracę z kobietami żyjącymi w jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc na świecie – Kongo. Femmes de Virunga to pierwsza na świecie całkowicie żeńska plantacja, wspierająca kobiety tego regionu w dążeniu do samodzielności.
Czekolada Femmes de Virunga jest jak kobiety, które włożyły pracę w jej zrobienie: mocna ale jednocześnie łagodna. Znajdziesz w niej nuty cappuccino i prażonych orzechów.
Wybór producentów kierujących się w swoich działaniach etyką to jedna z najpotężniejszych rzeczy, które można zrobić dla zachowania tego, co ważne: lasów, dzikiej przyrody, równowagi ekologicznej. Kupując czekolady Original Beans, wspierasz etyczną produkcję czekolady dają sobie jednocześnie dużą dawkę przyjemności.