Jakie są czekolady Meybol Cacao?
Meybol Cacao to czekolady z rzadkich i wyjątkowych odmian ziaren kakaowca z Peru. To jedne z najbardziej unikalnych ziaren i czekolad na świecie.
Peru to kraj o największej różnorodności ziaren kakaowych na świecie. Znajduje się tam 60% światowych odmian kakao. Ziarna kakaowe, które wykorzystuje Meybol Cacao należą do odmiany criollo. Jest to najlepsza i najstarsza odmiana kakao. Kakao criollo stanowi 10 procent światowej produkcji kakao – dlatego jest zarezerwowane dla najlepszych i najbardziej ekskluzywnych czekolad. Ziarna są oczywiście pieczołowicie selekcjonowane, co sprawia, że jest to kakao najwyższej jakości w prawdziwym tego słowa znaczeniu.
Meybol Cacao to też rolnictwo ekologiczne. Są odpowiedzialni za cały proces, który rozpoczyna się od rolników, którzy zbierają, wybierają i przygotowują najlepsze ziarna, a kończy, gdy produkty są eksportowane i sprzedawane. Współpracują z rolnikami w regionie Bagua Grande w peruwiańskiej dżungli. Ziarna kakaowe są produkowane ekologicznie i na uczciwych warunkach w mieście Jahuanga. Ich ziarna są wolne od syntetycznych dodatków, takich jak pestycydy, nawozy chemiczne, barwniki. Niezwykle cenne jest też to, że biorą odpowiedzialność za osoby, które uczestniczą w procesie tworzenia czekolady. Dbają o godne wynagrodzenie i warunki pracy tych, którzy wkładają w proces tworzenia czekolady całe serce. Od rolnika czekolada trafia bezpośrednio do konsumenta. To pozwala na uzyskanie uczciwej ceny za wysokiej jakości ziarna. Rolnicy otrzymują także wykształcenie i, co ważniejsze, perspektywę! Dzięki uprawie kakao w regionach, które są bardzo trudno dostępne, mają bezpieczny dochód i mogą budować przyszłość dla siebie i swoich dzieci. Uwierzcie, że czekolada ze szczęśliwych rąk smakuje lepiej.
CRIOLLO
Cacao criollo o delikatnym aromacie jest mieszanką 135 odmian.
Ziarna są średniej wielkości, fermentacją około 6 dni w drewnianych skrzyniach a potem wygrzewają się na słońcu.
JAKIE SMAKI MOŻECIE ODKRYĆ?
Kakao Amazonas z naturalnej uprawy ma miękkie nuty cytrusowe z różnorodnym profilem śladów świeżych orzechów i dzikich owoców. Dzięki temu idealnie pasuje do 100% rzemieślniczych tabliczek czekoladowych. Pojawia się w nich dużo cytrusów, truskawek, anyżu, banana, miodu, ciemnego cukru i trawy.